woensdag 10 september 2008

Interessant commentaar op Palin

In het Reformatorisch Dagblad van 4 september staat het bericht:

Keuze van Palin voor downkind van groot belang

„Sarah en Todd Palin hebben het risico genomen om een kind met het syndroom van Down ter wereld te brengen. Ik weet van geen andere publieke persoon in een even vooraanstaande positie die dezelfde keuze" heeft gemaakt.”
Sarah Palin, de running mate van John McCain, bracht eerder dit jaar een kind met het syndroom van Down ter wereld. Volgens Andy Crouch kan McCains keuze voor Palin belangrijke positieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse maatschappij.
Of McCain en Palin de verkiezingen in november nu winnen of verliezen, ik heb meer interesse in de culturele gevolgen van Palins nieuwe functie voor een van de meest ergerlijke ontwikkelingen in onze cultuur: het hoge aantal abortussen van ongeboren baby’s met het downsyndroom.
Volgens verschillende onderzoeken kiest meer dan 85 procent van de ouders in de VS die tijdens de zwangerschap te horen krijgen dat hun kind dit syndroom heeft voor het beëindigen van de zwangerschap. Een Brits onderzoek uit 1999 wees uit dat tussen de 91 en de 93 procent van dit soort zwangerschappen werd beëindigd. Toen ik een tiener was, in de jaren tachtig, zag ik veel mensen van mijn leeftijd, en jonger zelfs, met het syndroom van Down. Nu zie ik zelden een kind voor wie dit geldt.
Het merkwaardige aan het downsyndroom als reden voor het beëindigen van een zwangerschap is dat je, platweg gezegd, zelden iemand tegenkomt die eraan lijdt en merkbaar ongelukkig is. Heel veel mensen met het syndroom van Down floreren als kind en als volwassene, ook al hebben ze niet dezelfde capaciteiten als veel anderen.
Dat dit syndroom een reden is geworden voor het afbreken van een zwangerschap bewijst de vreselijke macht van de cultuur. Een cultureel bezien neutrale verworvenheid (prenatale diagnose van aangeboren ziekten), gecombineerd met een cultureel bezien tragische verworvenheid (gekozen abortus), zorgt ervoor dat ouders de uitdagingen en risico’s van het opvoeden van een kind met het downsyndroom gaan vermijden door de zwangerschap te beëindigen.
Culturele omslag Dat er steeds minder kinderen met Down geboren worden, maakt het steeds moeilijker om je voor te stellen dat gewone gezinnen de moeiten aankunnen die het opvoeden van zo’n kind met zich meebrengt. Ook ondermijnt dit de openbare steun voor organisaties die degenen helpen die deze keuze wel hebben gemaakt.
Hierdoor wordt in de loop der tijd het voldragen van een baby met Down steeds onwaarschijnlijker. Dat lijdt weer tot een toenemend aantal abortussen enzovoort - totdat op een dag de last van het ter wereld brengen van een dergelijk kind als zo zwaar wordt beschouwd, dat minder dan 10 procent van de ouders het risico neemt.
Maar Sarah en Todd Palin hebben het gedaan. Ik weet van geen andere publieke persoon in een even vooraanstaande positie die dezelfde keuze heeft gemaakt. Hierdoor zullen veel gezinnen zich herbezinnen op wat mogelijk is. Dit voorbeeld zou heel goed tot een culturele omslag kunnen leiden. Daarom is de plotselinge bekendheid van Sarah en Todd Palin, in de diepste zin van het woord, een buitengewone dienst aan de maatschappij.

De auteur is medewerker van het Amerikaanse opinietijdschrift Christianity Today. Dit artikel is overgenomen van de website van Christianity Today.

Down syndroom

In het Reformatorisch Dagblad van zaterdag stond het bericht over de republikeinse kandiate voor het vice-presidentschap van de Verenigde Staten, die haar kind met het syndroom niet heeft laten verwijderen:

Sarah Palin moeder van baby met Down

Buitenlandredactie

WASHINGTON - „We hebben ons niet afgevraagd „Waarom treft dit ons?” maar: „Waarom zou het ons ook niet treffen?” toen de dokter ons in december vorig jaar vertelde dat de baby het syndroom van Down had.” Sarah Palin en haar man Todd hebben hun zoon Trig in april van dit jaar „met vreugde en in dankbaarheid” ontvangen. De running mate van de Republikeinse presidentskandidaat McCain is overtuigd pro life en beslist conservatief.

Met de keus voor de 44-jarige Palin is McCain zijn belofte aan de evangelicale kiezers nagekomen. Hij zei een uitgesproken pro life kandidaat te zoeken. De protestantse Palin is dat beslist. „Ze is absoluut tegenstander van abortus en gruwt van het homohuwelijk.”
Dat dit meer is dan het spreken van mooie woorden, blijkt uit het feit dat Sarah en haar man niet kozen voor abortus toen de gynaecoloog hen vertelde dat er een kindje met het syndroom van Down op komst was. Negentig procent van de Amerikanen laat na zo’n boodschap de vrucht weghalen.
Sarah Heath Palin, geboren op 11 februari 1964 in Idaho, is sinds eind 2006 gouverneur van Alaska. De Republikeinse is de eerste vrouw die deze functie in de noordelijkste Amerikaanse staat bekleedt. Ze kreeg landelijke bekendheid als klokkenluidster toen zij wangedrag van Republikeinse partijleiders aankaartte.
Haar politieke loopbaan begon midden jaren negentig in de gemeenteraad van haar woonplaats Wasilla (Alaska). Door te protesteren tegen corruptie, verkwisting en hoge belastingen bracht ze het al snel tot burgemeester. In 1999 werd ze met een nog grotere voorsprong herkozen. Door opnieuw de misstanden in de eigen partij onder de aandacht te brengen, versloeg ze in 2006 bij de Republikeinse voorverkiezingen de zittende gouverneur van Alaska. Met een duidelijk verschil wist ze bij de uiteindelijke verkiezingen ook haar Democratische rivaal te verslaan.
Sarahs familie verhuisde naar Alaska toen ze nog een kind was. In 1984 werd ze tweede bij de Miss Alaskaverkiezingen, meldden Amerikaanse websites. Ze jaagt, vist, rijdt een sneeuwscooter en is voorstander van eigen wapenbezit. Ze werkte kort als sportverslaggever voor een lokaal televisiestation, maar werkte ook als visser met haar man Todd, die ze al sinds haar middelbare schooltijd kent. Ze hebben samen vijf kinderen.

Vanwege haar uitgesproken conservatieve standpunten werd de naam van Sarah al eerder door vooraanstaande evangelicale leiders genoemd als mogelijke Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap. Dr. Richard Land, een voorstaand ethicus van de Zuidelijke Baptisten, de grootste kerk in de VS, noemde Palin begin augustus „de meest vertrouwenwekkende kandidaat.” Ook dr. Albert Mohler, de rector van het seminarie van de Zuidelijke Baptisten in Louisville toont zich opgetogen. „Sarah Palin staat voor de Bijbelse waarden.”
Tegelijk zijn er binnen de evangelicale wereld ook kritische geluiden. „Hoe kan een moeder van vijf kinderen, waarvan er één bijzondere zorg nodig heeft, vicepresident worden? Ik red dat niet met mijn gezin”, schrijft een vrouw op een weblog van Christianity Today. „Of ze verwaarloost straks haar kinderen, of ze komt niet toe aan haar regeringstaak.”