woensdag 5 maart 2008

Discriminatie van verstandelijk gehandicapten

In het dagblad Trouw staat het artikel:

Gehandicaptenclub is fel tegen

Harriët Salm

Bij Utrechtse zwangeren met een verstandelijke handicap beoordelen deskundigen nog voor de geboorte of hulp nodig is. Ook kan alvast een pleeggezin geregeld worden.

Al voor de geboorte van de baby van een verstandelijk gehandicapte moeder moet duidelijk zijn of de ouders er goed voor kunnen zorgen. Bij twijfel wordt nog tijdens de zwangerschap extra hulp en toezicht geregeld, of staat een pleeggezin klaar.
Dat staat in een nieuw samenwerkingsprotocol van de instelling voor mensen met een verstandelijke handicap MEE, de ziekenhuizen, een zorginstelling en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling in de provincie Utrecht.
Bij zwangere vrouwen met een verstandelijke beperking zal voortaan bekeken worden of er reden is tot ernstige zorg. „Zo ja, dan komt er een plan van aanpak”, zegt Jozé van Kooten Niekerk, namens MEE betrokken bij het opstellen van het ’Samenwerkingsprotocol’.
De belangenorganisatie van verstandelijk gehandicapten overweegt naar de rechter te stappen. "Wij zijn hier fel op tegen. Dit is discriminatie. Want waarom geldt dit niet voor alle mensen? In de Grondwet staat toch dat iedereen gelijk behandeld wordt?", reageert William Westveer, directeur van LFB Nederland.
Hij denkt dat het niet mogelijk is om voor de geboorte van een kind al te weten hoe de ouders straks voor de baby gaan zorgen. "Zwangere vrouwen kunnen zich onder invloed van hormonen anders gedragen."
Hij is ook verbolgen omdat hij niet bij het opstellen van het protocol betrokken is. "Ik vermoed dat de achterliggende bedoeling is dat verstandelijk gehandicapten worden ontmoedigd kinderen te krijgen."
Van Kooten Niekerk gaat met verloskundigen en ouderorganisaties praten over het protocol. De tekst kan nog aangepast. De LFB is geen gesprekspartner. "Maar ze kunnen altijd contact met ons opnemen."
Het is niet de bedoeling mensen onder curatele te stellen, stelt Van Kooten Niekerk. "Vanuit de betrokken organisaties wil men alleen hulp en begeleiding bieden aan de zwangere vrouwen."
Bij een meerderheid van de kinderen van een verstandelijk gehandicapte moeder gaat het nu mis. "Een kind moet om de paar uur gevoed, mag nooit alleen gelaten worden, moet regelmatig verschoond. Dat weten sommige van deze vrouwen niet. Dan kunnen dingen mis gaan."
Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate vindt het ongelukkig dat juist over een ethisch gevoelig onderwerp als dit geen overleg geweest is met de belangenorganisatie. Discriminatie is het niet, denkt hij. „Protocollen zijn altijd voor een specifieke doelgroep. Dat is geen vorm van ongelijke behandeling.”
Van Kooten Niekerk: "Als het protocol werkt kunnen andere provincies of organisaties het overnemen."