dinsdag 29 mei 2007

Duidelijke regels nodig voor levensbeëindiging van pasgeborenen

Gelezen in Reformatorisch Dagblad:


"Verduidelijk regels rond doden baby’s"

DEN HAAG - Er moeten duidelijker regels komen rond de levensbeëindiging van pasgeborenen met een ernstige handicap. Dat adviseert het Centrum voor ethiek en gezondheid (Ceg).

Volgens het Ceg moet de discussie zich mede toespitsen op de situatie rond baby’s die op het moment dat het besluit tot levensbeëindiging moet worden genomen nog niet ondraaglijk lijden, maar bij wie "geen enkel uitzicht" bestaat op een vorm van zelfstandig leven. Volgens de beoordelingscriteria die onder het vorige kabinet tot stand kwamen, is levensbeëindiging bij deze baby’s niet toegestaan en kan alleen het actuele lijden de basis zijn.
In een dinsdag verschenen rapport betwijfelt het Ceg echter of dit terecht is. "Een arts heeft immers niet alleen de plicht om een uit ziekte of stoornis voortkomend lijden te verlichten, maar ook om dergelijk lijden te voorkomen. Het is niet ondenkbaar dat er zich situaties voordoen waarin het leven van een kind met zulk ernstig lijden gepaard zal gaan, dat dat laatste voor de arts zwaarder weegt dan zijn plicht het leven te behouden", aldus het rapport.
Tegelijkertijd erkent de raad dat het uiterst complex is de toekomstprognose van pasgeborenen met een ernstige handicap te hanteren als maatstaf. Weliswaar bestaan hiervoor diverse criteria, zoals de geschatte levensduur, de te verwachten zwaarte van het behandelingstraject en de mogelijkheden tot communicatie. "Over het toepassen van deze aandachtspunten bestaat echter niet steeds consensus. Hun betekenis en gewicht vraagt daarom nadere aandacht", aldus het Ceg.
Harde gegevens omtrent de prognose van de latere gezondheid zijn bovendien schaars, zo constateert het Ceg verder. "Meer onderzoek naar de levensloop van kinderen die met een zorgwekkende gezondheid worden geboren, is daarom gewenst."
De auteurs onderstrepen verder dat uitspraken over de toekomstige kwaliteit van leven altijd met onzekerheid zijn omgeven. „Dat noopt tot terughoudendheid bij besluitvorming over levensbeëindiging op die grondslag”, aldus het rapport.
Het verduidelijken van de criteria is de taak van een deskundigheidscommissie, die op 1 september is geïnstalleerd. Artsen die het leven van ernstig zieke baby’s beëindigen moeten zich daar melden. De commissie adviseert justitie vervolgens over een eventuele strafrechtelijke vervolging.