In het Nederlands Dagblad staat het bericht:
Lawaaiige gehandicapte zelden verplaatst
van onze redactie binnenland
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen lawaaiig zijn, maar een huisuitzetting vanwege geluidsoverlast zoals die er in Spijkenisse lijkt aan te komen, is zeldzaam.
SPIJKENISSE - Een gezin uit Spijkenisse met twee verstandelijk gehandicapte dochters dreigt op straat te worden gezet vanwege geluidsoverlast.
De twee verstandelijk gehandicapte meisjes zouden van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schreeuwen en stampen. Dit tot wanhoop van de buren. Woningcorporatie De Leeuw van Putten uit Spijkenisse is naar de rechter gestapt om te vragen of het huurcontract ontbonden mag worden. De rechter doet morgen uitspraak. Het Algemeen Dagblad berichtte eerder deze week al over de zaak.
De ouders zeggen zelf geen last te hebben van het kabaal van hun dochters. Wel heeft de vader een slaapkamer die grenst aan het huis van de klagende buren geïsoleerd met vijftien centimeter dikke isolatieplaten die twintig centimeter van de muur af staan, vertelde hij de rechter.
De William Schrikker Groep uit Amsterdam die het gezin terzijde staat, wilde gisteren niet op de zaak ingaan, omdat die nog onder de rechter is. Ook de woningcorporatie wil vooruitlopend op de rechtszaak niet reageren.
Huisuitzettingen vanwege geluidsoverlast komen nauwelijks voor, zegt een woordvoerder van Aedes, de koepel van woningcorporaties. De recentste cijfers gaan over 2006. In dat jaar zijn 7500 huisuitzettingen uitgevoerd. ,,Dat zijn er maar weinig, als je bedenkt dat de woningcorporaties 2,4 miljoen huurwoningen in hun bezit hebben'', aldus de woordvoerder.
Van de 7500 huisuitzettingen in 2006 vonden er zo'n 350 plaats vanwege overlast. Wat voor overlast dat was en hoe vaak het om geluidsoverlast ging, is in het onderzoek niet verder uitgesplitst. De aanleiding voor verreweg de meeste huisuitzettingen is een hoogopgelopen huurachterstand.
Stichting Philadelphia Zorg, een stichting die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt, heeft ,,uiteraard'' ook wel eens te maken met cliënten die luidruchtig kunnen zijn, vertelt een woordvoerster. ,,Bij nieuwe projecten is het dus zaak goed te kijken wat een goede toekomstige woonplek zou zijn.''
Desalniettemin gebeurt het wel eens dat buren het lawaai van cliënten ervaren als burengerucht. ,,Het hangt van de situatie af wat wij als Philadelphia kunnen doen. Soms is er sprake van cliënten die zelf hun woning huren en bij ons enkele uren ondersteuning ontvangen. Mocht iemand uiteindelijk uit huis worden gezet, dan zullen wij hem of haar zo goed mogelijk ondersteunen bij het zoeken naar een andere woonplek, eventueel in samenwerking met andere organisaties.''
Dialoog
Als Philadelphia het pand huurt of in eigendom heeft, bijvoorbeeld bij mensen met een ernstige beperking, treedt de organisatie zelf in dialoog met de buurt. ,,We doen er alles aan om de overlast te verminderen. Sporadisch komt het voor dat voor een bewoner een andere woonplek wordt gezocht binnen Philadelphia.''
donderdag 24 juli 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)