Osani: een nieuwe gehandicaptenorganisatie
In het Dagblad Trouw staat een informatief artikel over de stichting Osani:
Gehandicapte gedijt bij sociaal vangnet Zorg
Wilfried van der Bles, redactie gezondheid
Voor veel ouders van een kind met handicap is het een grote angst: wat gebeurt er met ons kind als wij er niet meer zijn? De nieuwe Stichting Osani helpt.
Vroeger, dertig jaar geleden, was het heel eenvoudig: meestal overleefden ouders hun kind met lichamelijke of verstandelijke beperking. Wat er met het kind zou gebeuren na hun dood was niet aan de orde. Maar dankzij sterk verbeterde medische zorg worden gehandicapten tegenwoordig veel ouder. Eventuele broers of zussen wonen vaak te ver weg om de zorg over te nemen. Wie zijn kroost niet totaal verweesd achter wil laten, moet dus iets regelen.
Maar hoe pak je dat aan? Dat beschrijft het boek ’Veilig en Vertrouwd’, dat vandaag op een conferentie in Austerlitz (Utrecht) wordt gepresenteerd. Het is een praktische gids met tips over wat ouders op financieel, juridisch terrein en qua zorg moeten regelen voor hun kind.
Het boek is een initiatief van de Stichting Osani, een nieuwe organisatie voor ouders die de toekomst van hun kind met handicap veilig willen stellen. Oud-Tweede Kamerlid José Smits (PvdA), sinds december projectleider in dienst van Osani: „Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking missen vaak vrienden met wie ze kunnen kletsen en die ze met raad en daad kunnen bijstaan. Mensen staan er vaak niet bij stil dat het sluiten van vriendschappen bij hen niet vanzelf gaat. Dat moet worden georganiseerd. Onze netwerkcoaches kunnen regelen dat iemand een netwerk van vrienden om zich heen krijgt die hem begeleiden en sociale activiteiten ontplooien. Osani garandeert dat dat sociale vangnet blijft bestaan, ook als de ouders er niet meer zijn.”
Osani kan ouders ook financiële en juridische adviezen geven. Wat moet je doen om een mentor, curator of bewindvoerder te krijgen? Hoe regel je de financiën voor later? Smits: „Dit staat in het stappenplan. Het helpt de mensen na te denken over wat ze allemaal kunnen of moeten regelen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat een testament niet alleen over geld hoeft te gaan. Je kunt ook vastleggen hoe je de begeleiding van je kind later geregeld wilt hebben.”
De afgelopen anderhalf jaar draaide Osani proef in Brabant. Afgezien van wat startsubsidies hoopt de stichting het te kunnen stellen zonder overheidsgeld. Smits: „De deelnemers moeten in het eerste jaar een bijdrage betalen van 500 euro. Daarna 300 euro per jaar. Daarnaast zullen ze de uren moeten betalen van de netwerkcoach. Goedkoop is dat niet. Maar daar staat tegenover dat wij tegenover onze cliënten verantwoording verschuldigd zijn. Wij leveren wat zij vragen. Doe je een beroep op een overheidsinstelling als MEE, dan moet je dat maar afwachten. Dan krijg je misschien een halfje wit, terwijl je vier grote bruine bollen wilt.”
De helft van mensen met een verstandelijke beperking leeft in een instelling. De rest woont in een begeleidwonenproject of bij de ouders. Is het kostje gekocht voor mensen die in een instelling wonen? Smits: „In die instellingen leveren ze wel professionele zorg. Maar ze zorgen niet voor vrienden. Als je als ouders niet oppast, is straks het enige contact voor je kind, de professional van de instelling. Maar die kan niet je mentor zijn. Er moet iemand zijn die opkomt voor de belangen van je kind. Daar kunnen wij voor zorgen.”
Meer over de stichting Osani is te vinden op http://www.osani.nl/
De cirkel van het leven
’Osani’ is een woord uit de taal van de Pygmeeën. Het betekent: de cirkel van het leven. De stichting voor ouders die de toekomst van hun kind met handicap veilig willen stellen, is geïnspireerd door een vergelijkbare organisatie in Canada. Oprichters van deze organisatie (Plan) zijn vandaag op de conferentie in Austerlitz aanwezig. Voor de bijeenkomst vandaag hebben zich 95 mensen aangemeld. Informatiebijeenkomsten in Almere en Katwijk trokken vijftig bezoekers per keer. In de korte tijd dat het boek ’Veilig en Vertrouwd’ uit is, zijn er al 200 exemplaren van verkocht.